06 | 05 | 2019

Quan hi ha una compra a distància de qualsevol producte el consumidor ha de tenir la possibilitat de provar-lo i inspeccionar si les característiques del mateix són les que havia contractat doncs el consumidor no ha tingut la possibilitat de veure el producte abans d’obtenir-lo. D’aquesta manera, si el producte no acompleix amb les expectatives plantejades, el consumidor ha de poder desfer el contracte i poder retornar la compra a canvi de la devolució dels diners. Tot això ho incloem en un període de reflexió de 14 dies naturals en els que actua el dret de desistiment, és a dir, durant aquests dies el consumidor te el dret d’anul·lar la contractació com si no hagués existit sense haver de justificar res al venedor.

Ara bé, hi ha certs productes que per la seva naturalesa o característiques poden excloure aquest desistiment. Un d’aquests casos serien els productes embalats per salut o seguretat que han sigut desembalats. Dins d’aquests es considerava que es trobaven els matalassos, ja que, es plantejava que al tenir contacte amb el cos del comprador era un producte no apte per ser retornat.

Des d’ara i gràcies a una sentència del TJUE, els matalassos ja no seran una excepció del dret de desistiment, doncs s’especifica que solament ho seria si el producte desembalat al ser retornat no pogués ser venut a un altre consumidor. Això no és així, ja que, segons la sentència, cal assimilar els matalassos a la roba que el consumidor pot emprovar-se i retornar quan veu que no li queda bé i també a la situació dels hotels, en que els matalassos són usats una vegada i altra per diferents persones gràcies a la neteja que se’ls procura. Com cap d’aquests casos atempten contra la seguretat o salut ni tampoc impedeixen la posterior comercialització s’entén que si comprem a distància un matalàs i el desembalem tindrem el dret de desistiment sense que operi ninguna excepció.

Aquesta sentència suposa una llança a favor dels drets dels consumidors que fins ara, en molts casos per culpa de ventes a domicili no sol·licitades, s’han trobat amb la negativa de devolució de matalassos no desitjats. Així doncs, si a partir d’aquesta resolució del TJUE ens trobem en aquesta situació cal reclamar que sí que tenim dret a desistir del contracte.

Documents adjunts
colchones.pdf167.69 KB