31 | 12 | 2024

L’any 2025 començarà amb importants canvis en preus que afectaran diversos serveis essencials, posant en una situació complexa moltes famílies. .

Les tarifes del transport públic augmentaran un 3%. La T-usual d'una zona costarà 22 euros, 65 cèntims més que fins ara, i la T-jove pujarà fins als 44 euros. Malgrat això, es mantindran els descomptes del 50% en els abonaments fins a finals d'any per incentivar l'ús del transport públic. La gratuïtat de Rodalies es prorrogarà sis mesos per a les persones viatgeres habituals, després de la qual cosa es preveu una tarifa plana de 20 euros mensuals.

El sector energètic també veurà increments significatius. L'IVA de la llum passarà del 10% al 21%, fet que augmentarà les factures de les llars fins a 118 euros anuals en les tarifes lliures i 106 euros en la regulada. Els municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona aplicaran un augment mitjà del 5,95% en les tarifes de l'aigua, equivalent a uns 1,5 euros cada dos mesos. Aquesta mesura, motivada per les inversions en la xarxa a causa de la sequera, afectarà totes les famílies, amb increments que van del 2,9% per a les que tenen un consum més baix, fins al 6,72% per a les que consumeixen més. A més, la taxa de residus augmentarà en molts municipis per complir amb la normativa estatal que obliga a cobrir el 100% del cost de recollida. A Barcelona, l’ajuntament ha calculat un impacte anual d'entre 5 i 10 euros, vinculat al rebut de l’aigua, mentre que municipis com Sant Cugat del Vallès, que no aplicaven aquesta taxa, hauran d’incorporar-la amb l’entrada en vigor de la nova llei.

Pel que fa als aliments, l'IVA dels productes bàsics com l’oli d’oliva, la llet, el pa i els ous tornarà a ser del 4%, mentre que les pastes i els olis de llavors s'enfilaran fins al 10%. Aquesta revisió dels tipus impositius es deu a la recuperació dels nivells d'IVA previs a la crisi inflacionària i a les recomanacions de la Comissió Europea per desfer les polítiques excepcionals adoptades durant la crisi de preus. Considerem que aquesta mesura és necessària, però suposa un nou cop a les economies més vulnerables que ja estan fent front a altres increments de despeses essencials.

Els peatges que cobra la Generalitat de Catalunya també patiran un increment dels preus d'entre l'1,7% i l'1,8%. El Túnel del Cadí i els Túnels de Vallvidrera són alguns dels trams afectats, amb augments del 1,71% i 1,72%, respectivament. També s'incrementaran els preus de la C-32 entre Castelldefels i el Vendrell, i de la C-16 entre Terrassa i Manresa. Tot i que es mantenen les bonificacions per als vehicles de zero i baixes emissions, la pujada dels preus és una càrrega addicional per a les persones que necessiten utilitzar aquestes infraestructures regularment.

Entre les notícies més positives trobem que pel que fa a les pensions, les mínimes pujaran al voltant del 6%, mentre que l'ingrés mínim vital (IMV) i les pensions no contributives augmentaran un 9%. 

A partir del gener, entra en vigor el nou índex per calcular la pujada del preu del lloguer quan toqui fer-ne la revisió anual: l'anomenat Índex de Referència d'Arrendaments Urbans. Aquest índex substitueix l'IPC com a referència per actualitzar els lloguers, afectant només aquells contractes de lloguer signats després del 25 de maig del 2023. El nou índex també té en compte l'IPC, però introdueix valors correctors per moderar l'increment del preu dels lloguers en cas que la inflació superi el 2%. Per exemple, si l'IPC és un 5%, només s'aplicarà un 3,5% d'increment del lloguer. L'índex es publicarà mensualment i es calcularà amb la taxa més baixa entre l'IPC, l'IPC subjacent i una nova taxa creada expressament per al càlcul del lloguer. Aquest canvi pretén evitar increments desproporcionats en la renda, però deixa desprotegida la majoria d'arrendataris amb contractes anteriors al maig del 2023, segons denuncia el Sindicat de Llogateres.

El 2025 comença amb novetats importants per a les persones usuàries de telefonia mòbil. Les principals operadores, com Movistar, Orange i Vodafone, han anunciat un augment de les tarifes a partir de gener de 2025. Aquest increment estarà vinculat a l'actualització dels preus conforme a l'IPC. Les companyies han començat a comunicar els canvis en els preus mitjançant factures, SMS, correus electrònics i notificacions a través de les seves aplicacions mòbils. Si ets client d'alguna d'aquestes operadores, és probable que ja hagis rebut informació sobre l'augment. És important destacar que la llei obliga les companyies a notificar aquestes modificacions amb almenys un mes d'antelació perquè les persones usuàries puguin prendre decisions informades. Vodafone aplicarà aquesta pujada des de l'1 de gener de 2025, mentre que Movistar ho farà des del 13 de gener de 2025 i Orange des del 27 de gener de 2025.

Una de les preguntes freqüents davant una pujada de tarifes és si es pot rescindir un contracte amb permanència sense penalització. La resposta és sí, però sota certes condicions: incompliment del contracte per part de l'operadora, o falta de notificació prèvia amb almenys un mes d'antelació.

Finalment, el 2025 es preveu una baixada dels tipus d'interès, impulsada pel Banc Central Europeu, que alleugerirà les hipoteques de tipus variable. Amb l’Euríbor situat al 2,51%, les llars notaran una reducció progressiva de les quotes al llarg de l'any, amb la previsió que els tipus arribin al 2% a finals d'any. Aquesta mesura suposarà un alleujament per a moltes famílies que han estat lluitant amb hipoteques elevades durant els darrers anys.

En conclusió, l'any 2025 suposarà un repte per a les famílies i persones consumidores, que hauran d'adaptar-se a una sèrie de canvis significatius en les seves despeses quotidianes. Com a associació de persones consumidores, defensem la necessitat d'un major suport per part de les administracions per minimitzar l'impacte econòmic i garantir els drets de les consumidores en un context de preus creixents. És essencial que es prenguin mesures addicionals per protegir les economies més vulnerables i assegurar un accés just i equitatiu als serveis bàsics per a tothom.