18 | 02 | 2019

Segons dades del 2016, cada barceloní produeix 1,3kg de deixalles diàries, això equival a pràcticament mitja tona per habitant per any. Moltes d’aquestes deixalles no es poden reciclar o no arriben a les plantes de reciclatge; només un 35,9% es separa. Reciclar és un bon lloc per on començar però encara podem fer més coses per fer un món millor. 

Reduir els nostres residus està de moda. Cada dia hi ha més persones a Barcelona que busquen generar menys deixalles per a cuidar el nostre entorn i deixar una millor planeta a les generacions que venen. Què vol dir l’estil de vida residu zero? Vol dir intentar reduir les deixalles que generem amb accions quotidianes com anar a comprar o dur una ampolla reutilitzable a  la motxilla. 

Hi ha moltes persones que al voler canviar cap a un estil de vida residu zero es pregunten on poden comprar menjar, cosmètica o regals. I la resposta no és complexa, només cal mirar enrere uns anys i recordar com i on compraven les nostres mares o àvies.

Barcelona és una de les ciutats europees amb més opcions: tots coneixem el mercat més proper de casa o les botigues del barri. Comprant en aquest tipus de comerços és molt més fàcil no produir deixalles ja que tenim un tracte més proper amb el venedor i aquests negocis ens ofereixen productes de qualitat que en la seva majoria no estan embolicats per plàstic o paper. 

Posem uns exemples: Volem comprar olives o formatge. En comptes d’anar cap al supermercat, podem portar el carro o la cistella i un taper o pot de vidre per anar al mercat i que la venedora ens posi el producte allà després de tarar-lo. 

Per anar a comprar llenties o arròs podem dur una bosseta de tela a la botiga a granel més propera de casa i que ens posin les llegums a la bossa en comptes de en una bosseta de plàstic. Igual que si volem anar a comprar el pa o verdures!

I pensaràs, quina feinada això de no produir residus! Doncs aquest tipus de consum és més sostenible, més sa i molts cops més barat ja que només comprem allò que necessitem. A més, podrem conèixer millor el barri i a les persones que hi viuen i treballen. 

Font: Carla Heras Fernández - Zero Waste Barcelona Network