Protegeix-te en el consum: taller sobre seguretat en les compres presencials i en línia
Acció formativa dirigida a persones consumidores, especialment a aquelles que poden trobar-se en situacions de vulnerabilitat, com la gent gran, per tal de prevenir fraus i estafes en les relacions de consum.
Amb la creixent digitalització i l'augment de pràctiques comercials abusives, moltes persones es veuen afectades per tècniques d'engany, tant en compras tradicionals com en les transaccions en línia. Aquest taller pretén sensibilitzar i capacitar la ciutadania per identificar i prevenir riscos, promovent unes compres més segures i informades.
📌 Què aprendrem en el taller?
-
Trucades comercials no sol·licitades i visites a domicili fraudulentes: reconèixer les tàctiques d'engany utilitzades per empreses i suposats tècnics de serveis de subministrament.
-
Venda fora d’establiment comercial: excursions comercials enganyoses i pràctiques abusives en la venda de productes relacionats amb la salut.
-
Estafes en el comerç electrònic: phishing, suplantació d'identitat, webs fraudulentes i altres tècniques per obtenir dades personals.
-
Prevenció de fraus en xarxes socials i plataformes de compravenda: compres a través d’Instagram, Wallapop, Booking, Amazon i altres espais digitals.
-
Dret de desistiment i mitjans de reclamació: com recuperar els diners en cas de compra fraudulenta i quines opcions legals tenim a l'abast.
-
Consells per evitar ciberestafes: eines per protegir-se i realitzar transaccions segures en línia.
🎯 A qui va dirigit? El taller està orientat principalment a persones grans (majors de 65 anys), però també a aquelles que es troben en situacions de vulnerabilitat, com persones amb dificultats econòmiques o nouvingudes que desconeixen la regulació del consum.
📍 Com es desenvoluparà l'activitat? El taller serà dinàmic i participatiu, evitant presentacions teòriques pesades. Utilitzarem exemples reals, imatges i casos pràctics, explicats de forma clara i senzilla per garantir la comprensió de totes les persones assistents.
Les sessions es realitzaran en centres cívics, biblioteques, espais comunitaris i associacions de veïns, fent que l’aprenentatge sigui accessible i proper.
📢 Si vols aprendre a protegir-te com a persona consumidora, evitar fraus i tenir eines per defensar els teus drets, Contacta amb la Federació UNAE Catalunya.
Si voleu ampliar la informació no dubteu en contactar amb nosaltres al correu unae@unae.cat
Aquest taller es realitza gràcies al suport del Servei de Suport a les Polítiques de Consum de la Diputació de Barcelona:
